8 weekse training mindful ouderschap

INDIVIDUEEL, MET Z’N TWEEËN OF IN EEN KLEINE GROEP

Op 22 januari 2024 start de nieuwe groepstraining op locatie

Waarom een training mindful ouderschap?

Voor je ouder werd had je misschien geen idee hoe veelomvattend het hebben van kinderen zou zijn. Hoe combineer je ouder zijn met alle andere belangrijke dingen zoals werken, sporten en genieten van vrije tijd en sociale contacten?
Mindfulness kan je helpen om in te pluggen in de rust die er van binnen altijd is.  Vanuit die rust lijkt het wel of alle gewone dingen gemakkelijker gaan.
Er komt ruimte voor inlevingsvermogen, begrip, humor, lichtheid en creativiteit. Bij stress en moeilijkheden merk je opeens dat je andere mogelijkheden hebt in plaats van de vaste patronen waar je steeds in raakte. En dat is verfrissend, verrassend en ontwapenend, waardoor je gezin ook anders gaat reageren. 
Inpluggen in rust maakt een wereld van verschil.

Ervaringen van ouders

Ik voelde me vaak een soort politieagent, dat is niet meer zo. Mijn kinderen en ik werken nu veel meer samen, waardoor mijn zoon van 7 veel minder in de weerstand schiet. Het is nu veel gezelliger thuis.

Er is meer rust gekomen in mijn gezin. Ik merk dat als ik niet steeds direct in de actie ga en het even aankijk, dingen zich ook oplossen. Niet altijd op mijn manier, maar op manieren die eigenlijk ook best ok zijn. De uitdaging voor mij is om het op mijn manier te willen, los te laten. Een avontuur op zich, maar het bevalt me prima en het lukt me steeds beter!

Ik kan nu opmerken wat ik vind en denk en dat bewust even parkeren, daardoor kan ik echt luisteren naar mijn kind. Mijn dochter van 9 voelt zich dan serieus genomen en kan veel beter accepteren dat wat ze wil soms niet kan. Tegelijkertijd merk ik dat wat ze wil vaker dan ik had gedacht eigenlijk best wel kan, soms met wat aanpassingen, maar daar komen we dan samen goed uit.

Voor wie
Iedere ouder kan deelnemen, ervaring met mindfulness is niet nodig, wel de bereidheid om bij jezelf stil te staan. Voor ouders die wel ervaring met mindfulness hebben, kan de training een opfrissing betekenen en een verdieping van hun ouderschap. De leeftijd van de kinderen maakt niet uit.

Over het programma
Net als de ‘gewone’ mindfulness training bestaat Mindful Ouderschap uit 8 bijeenkomsten waarin je oefeningen doet en ervaringen uitwisselt. Daarnaast krijg je oefeningen en opdrachten mee voor thuis die ongeveer 30 minuten per dag vragen.

Wat leer je 
Tijdens de training leer je bewuster en vriendelijk te kijken naar jezelf in je rol als opvoeder. Je leert beter om te gaan met de stress van alledag en de vaak automatische reactiepatronen. En je ervaart hoe het is om meer in het hier-en-nu te leven en nog meer te genieten van de kleine dingen in het leven.

Je gaat aan het werk met de volgende onderwerpen:

  1. Aandacht voor jezelf: tijd nemen en serieus aandacht hebben voor jezelf en je eigen belevingen.
  2. Aandacht voor je kind: oefenen om bewuster naar je kind te kijken. Kijken zonder oude frustraties of oordelen over hoe het zou moeten zijn.
  3. Vaker in het hier-en-nu. Oefenen om plaatjes over wat er fout ging (verleden) of waar het naar toe zou moeten (toekomst) los te laten. Meer in het nu zijn, leidt tot afname van stress.
  4. ‘Actief’ in plaats van ‘reactief’. Zelf bepalen waar je aandacht aan wilt geven in plaats van reageren op situaties die al gebeurd zijn.
  5. Acceptatie. Dingen die niet veranderen, kun je leren accepteren. De gevoelens die daarbij horen kun je bewust ervaren waardoor ze dragelijk worden.

Resultaten
Uit studies blijkt dat Mindful Ouderschap een gunstige uitwerking heeft op het contact tussen ouder en kind, op ouderlijke stress en bezorgdheid, en op de relatie tussen de (ex-)partners. Er komt binnen het gezin meer ruimte voor empathie en compassie.

Praktische informatie
De training in een groep bestaat uit 8 avonden van 19.30 tot 21.00 en wordt zowel online als op locatie gegeven op MAANDAG avond.


De eerst volgende training op locatie start bij voldoende aanmeldingen op 22 januari 2024

Kosten:
375 euro per persoon voor de live training op locatie, inclusief het cursusboek.
275 euro per persoon voor de online training inclusief het cursusboek.
Als je twee personen aanmeldt krijgen jullie allebei 50 euro korting.

Individuele 8 weekse training
Het is ook mogelijk de training individueel of met z’n tweeën te volgen. Dan kunnen we plannen wanneer het jou/jullie uitkomt. De tarieven hiervoor zijn:
550 euro voor een individuele training.
450 euro per persoon als je de training met z’n tweeën volgt.