8 weekse training mindful ouderschap

DE NIEUWE GROEP START DONDERDAG 10 OKTOBER 2019

Waarom een training mindful ouderschap?

Ouder zijn is wellicht de belangrijkste ‘baan’ die je ooit zult hebben in het leven en het zijn van een goede vader of moeder is onze hoogste ambitie. Daarnaast willen we ook nog werken, sporten en genieten van sociale contacten. Hoe vervul je al die rollen met tevredenheid? Mindfulness kan je helpen om je bewustzijn te vergroten en dat helpt om een goede balans te krijgen in een vol en druk bestaan.

Ervaringen van ouders

Ik voelde me vaak een soort politieagent, dat is niet meer zo. Mijn kinderen en ik werken nu veel meer samen, waardoor mijn zoon van 7 veel minder in de weerstand schiet. Het is nu veel gezelliger thuis.

Er is meer rust gekomen in mijn gezin. Ik merk dat als ik niet steeds direct in de actie ga en het even aankijk, dingen zich ook oplossen. Niet altijd op mijn manier, maar op manieren die eigenlijk ook best ok zijn. De uitdaging voor mij is om het op mijn manier te willen, los te laten. Een avontuur op zich, maar het bevalt me prima en het lukt me steeds beter!

Ik kan nu opmerken wat ik vind en denk en dat bewust even parkeren, daardoor kan ik echt luisteren naar mijn kind. Mijn dochter van 9 voelt zich dan serieus genomen en kan veel beter accepteren dat wat ze wil soms niet kan. Tegelijkertijd merk ik dat wat ze wil vaker dan ik had gedacht eigenlijk best wel kan, soms met wat aanpassingen, maar daar komen we dan samen goed uit.

Voor wie
Iedere ouder kan deelnemen, ervaring met mindfulness is niet nodig, wel de bereidheid om bij jezelf stil te staan. Voor ouders die wel ervaring met mindfulness hebben, kan de training een opfrissing betekenen en een verdieping van hun ouderschap. De leeftijd van de kinderen maakt niet uit.

Over het programma
Net als de ‘gewone’ mindfulness training bestaat Mindful Ouderschap uit 8 bijeenkomsten waarin je oefeningen doet en ervaringen uitwisselt. Daarnaast krijg je oefeningen en opdrachten mee voor thuis die ongeveer 30 minuten per dag vragen.

Wat leer je 
Tijdens de training leer je bewuster en vriendelijk te kijken naar jezelf in je rol als opvoeder. Je leert beter om te gaan met de stress van alledag en de vaak automatische reactiepatronen. En je ervaart hoe het is om meer in het hier-en-nu te leven en nog meer te genieten van de kleine dingen in het leven.

Je gaat aan het werk met de volgende onderwerpen:

  1. Aandacht voor jezelf: tijd nemen en serieus aandacht hebben voor jezelf en je eigen belevingen.
  2. Aandacht voor je kind: oefenen om bewuster naar je kind te kijken. Kijken zonder oude frustraties of oordelen over hoe het zou moeten zijn.
  3. Vaker in het hier-en-nu. Oefenen om plaatjes over wat er fout ging (verleden) of waar het naar toe zou moeten (toekomst) los te laten. Meer in het nu zijn, leidt tot afname van stress.
  4. ‘Actief’ in plaats van ‘reactief’. Zelf bepalen waar je aandacht aan wilt geven in plaats van reageren op situaties die al gebeurd zijn.
  5. Acceptatie. Dingen die niet veranderen, kun je leren accepteren. De gevoelens die daarbij horen kun je bewust ervaren waardoor ze dragelijk worden.

Resultaten
Uit studies blijkt dat Mindful Ouderschap een gunstige uitwerking heeft op het contact tussen ouder en kind, op ouderlijke stress en bezorgdheid, en op de relatie tussen de (ex-)partners. Er komt binnen het gezin meer ruimte voor empathie en compassie.

Praktische informatie
De training bestaat uit 8 avonden van 19.30 tot 21.30 en start elk jaar in januari, april en oktober.

Planning 2019:
start donderdagavond 10 oktober 2019 vervolgdata, 17 en 31 oktober, 7, 14, 21 en 28 november en 12 december

Planning 2020:
start donderdagavond 16 januari 2020,  vervolgdata 23 en 30 januari, 13 en 27 februari, 5, 12 en 19 maart.

start donderdagavond 2 april 2020, vervolgdata 9, 16 en 23 april, 14 en 28 mei, 4 en 11 juni

De planning voor oktober 2020 volgt

Kosten:
360 euro per persoon inclusief het cursusboek

Individuele 8 weekse training
Het is ook mogelijk de 8 weekse individueel te volgen, als je liever niet in een groep wilt deelnemen of als de tijden je niet uitkomen.